Lord Of The Flies (Aimee de Jongh) – Heer Van De Vliegen
Lord Of The Flies (Aimee de Jongh), door Aimée de Jongh, William Golding.
Van Stripspeciaalzaak.be:
“In april 2023 kondigde de Nederlandse stripmaakster Aimée De Jongh met trots en blijdschap aan dat ze de roman Lord of the Flies mocht verstrippen. In het Engels is dat bij Faber, de originele Britse uitgever van het boek van William Golding. In vertaling gebeurt dat tegelijk in vijfentwintig landen, wereldwijd op 12 september 2024. De Nederlandse versie verschijnt bij Scratch Books. De roman verscheen in 1954 en werd tweemaal verfilmd. Als vertaling kwam het al uit in 1954 als Heer der Vliegen. De ondertitel van Aimées 352 pagina’s tellende grafische roman in het Nederlands luidt Heer van de Vliegen. Het wordt een hardcoveralbum dat 29,95 euro zal kosten.
In het verhaal stort een vliegtuig neer op een onbewoond eiland. De piloot overleeft het niet, een groep schooljongens wel. Terwijl ze moeten zien te overleven, ontspint zich een dramatische machtsstrijd.
Aimée werkte meer dan twee jaar aan de stripbewerking. Het is de eerste officiële verstripping van de tijdloze klassieker. Uitgeefdirecteur Angus Cargill verantwoordde de keuze voor Aimée als volgt: “Lord of the Flies is een van de parels van de Faber-fictielijst, een tijdloze en geliefde moderne klassieker, en dus was het van cruciaal belang om iemand te vinden wiens visuele esthetiek, vaardigheid en verbeelding iets nieuws aan het verhaal konden toevoegen.
Het was een lang besproken project in mijn tijd bij Faber en ik ben erg blij dat het eindelijk samenkomt met de briljante Aimée De Jongh. We zijn allemaal zo enthousiast over het resultaat, en ik denk dat het snel zal worden gezien als een op zichzelf staand klassiek werk, dat naast deze baanbrekende roman zal staan, deze zal aanvullen en nieuwe lezers zal opleveren.”
De Jongh: “Geen enkel boek heeft zo’n grote invloed op mij gehad als Lord of the Flies, met William Goldings visie op een samenleving waarin de wet en de politie ontbreken. Als kunstenaar was het altijd het visuele aspect van het verhaal dat me intrigeerde, en ik voel me ongelooflijk gelukkig en vereerd om aan deze bewerking te werken in nauwe samenwerking met Faber en de familie Golding. Mijn doel is het werk te behandelen met het respect en de bewondering die ik er altijd voor heb gehad. Bovenal hoop ik via de uitvoering van een graphic novel nieuwe lezers kennis te laten maken met dit literaire meesterwerk, dat in al die jaren nooit aan betekenis heeft ingeboet.”
En tot slot citeren we Judy Golding Carver, de dochter van schrijver William Golding: “Wij zijn verheugd. Aimée De Jongh is de ideale visuele vertolkster: een toegewijde, buitengewoon getalenteerde tekenares, met een diep begrip van de roman en een vastberadenheid om de bijzondere kracht ervan over te brengen. Aimées ontwikkelende visie op Lord of the Flies brengt de eilandlandschappen, zowel idyllisch als gewelddadig, tot leven met de jongens als individuen, het kristalliseert hun emoties en angsten. Zij is de tekenaar waarop de roman heeft gewacht.”
Al zeker in Londen (vanaf 11 september in The Bindery) en in Rotterdam volgen er expo’s met origineel werk. Tussen 5 oktober 2024 en 2 februari 2025 presenteert Kunsthal Rotterdam een uitgebreide overzichtstentoonstelling van haar werk.
BBC gaf intussen opdracht voor een tv-reeks naar de roman. De reeks zal vier afleveringen duren die worden geschreven door Jack Thorne, bekend van His Dark Materials, de verfilming Enola Holmes en het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child. De reeks wordt mogelijk gemaakt door het Britse productiehuis Eleven (Sex Education). De uitzending is voor 2025 gepland.”