Het Onvoorstelbare Verbeeld

Het Onvoorstelbare Verbeeld, door B. Carrot, Wide Vercnocke, Erik de Graaf, Guido van Driel, Melanie Kranenburg, Milan Hulsing, Sterric, Jennifer Daniel, Arezoo Moradi, Tobi Dahmen, .

“Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werden stripmakers getriggerd door de vele overrompelende gebeurtenissen en probeerden zij grip te krijgen op dat er plaatsvond. De ontluisterende misdaden van de nazi’s, en dan met name de massale vernietiging van Joodse burgers, waren moeilijk voorstelbaar. De Amerikaanse striptekenaar August M. Froehlich deed eind 1944 een verwoede poging om de Holocaust in een korte strip van slechts zes tekeningen te bevatten, getiteld Nazi Death Parade. Zijn werk raakte in de vergetelheid, maar trok de aandacht toen het recent weer werd ontdekt.

Het vertrekpunt voor de hier samengebrachte stripverhalen ligt in het korte verhaal van Froehlich — de compacte vertelling in een beperkt aantal beelden. Vanuit het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Kazerne Dossin en de KZ-Gedenkstätte Neuengamme zijn tien getalenteerde strip­makers, die in Nederland, België en Duitsland wonen, uitgenodigd om op enigszins vergelijkbare wijze terug te blikken op deze ingrijpende periode uit het collectieve verleden. Ze gebruikten het beknopte formaat als een mogelijkheid om verschillende aspecten van de vervolging door de nazi’s zichtbaar te maken. Als vertegenwoordigers van verschillende naoorlogse generaties hebben ze toegang tot vele uiteenlopende bronnen die zicht bieden op zeer diverse ervaringen uit een verleden dat, in tijd gemeten, steeds meer op afstand komt te staan. Tegelijkertijd zetten ze hun creativiteit en verbeeldingskracht in om die geschiedenis voorstelbaar te maken, met empathie dichterbij te brengen vanuit hun hedendaagse perspectieven.”

Nederlandstalig | Hardcover | 128 pagina’s | Scratch Books | 9789493166851

Extra informatie

Reeks:

Het Onvoorstelbare Verbeeld

Uitgever

Scratch Books

Pagina's

128

Auteurs

B. Carrot, Wide Vercnocke, Erik de Graaf, Guido van Driel, Melanie Kranenburg, Milan Hulsing, Sterric, Jennifer Daniel, Arezoo Moradi, Tobi Dahmen

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen